Terugblik ’40-’45
Terugblik ’40-’45 is het maandblad van de Documentatiegroep ’40-’45, maar is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Oorspronkelijke artikelen, geschreven door leden na vaak langdurig onderzoek. Bekijk eens de inhoud van de nummers die de laatste tijd zijn verschenen.

Terugblik ’40-’45 verschijnt maar liefst 11 maal per jaar.

Lees meer

Facebook
Oproepen
Voor het forum kan niet meer geregistreerd worden. Wel zijn oude oproepen nog te zien.

Niet-leden kunnen een oproep plaatsen op onze Facebook-pagina

Leden kunnen tevens een oproep in Terugblik '40-'45 plaatsen of in onze e-mail nieuwsbrief. Hiervoor kunt u mailen naar de webmaster.

Als het in 2014 en 2015 precies 70 jaar geleden is dat geallieerde troepen West-Europa bevrijdden van de Duitsers, moet er een herinneringsroute zijn aangelegd vanaf de stranden in Normandië tot in Berlijn. Langs die route moeten bezoekers op elke plek waar iets is gebeurd in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog informatie kunnen krijgen.

Dat project probeert burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen samen met de stadsregio Arnhem-Nijmegen van de grond te tillen. Dinsdag geeft Bruls een presentatie van de plannen voor de Liberation Route Europe bij de Europese Commissie in Brussel.

In het gebied van Eindhoven tot voorbij Arnhem liggen al zogeheten luisterstenen, waar toeristen stukjes informatie over de opmars in september 1944 kunnen horen. Ook staan op sommige plekken in het landschap informatiepanelen, die ook verwijzen naar de geallieerde begraafplaatsen, de talloze monumenten en de tentoonstellingen over de operatie Market Garden in dit gebied. Deze route is een toeristisch succes.

De Liberation Route Europe moet beginnen op de Normandische stranden waar de bevrijders op 6 juni 1944 landden. Via Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland zou de route moeten voeren tot in het hart van Berlijn in Duitsland, tot aan de dag dat nazi-Duitsland zich overgaf.

De internationale route moet een onderdeel worden van het nieuwe motto voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, From Memory to History, aldus een woordvoerder van Bruls.

Bron: RD.nl

Word nu lid
Bent u geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog?

Word dan lid van de Documentatiegroep '40-'45; een vereniging met een historie van (bijna) 50 jaar onderzoek en het verzamelen van documentatie en militaria.

Kom in contact met meer dan 700 mede-verzamelaars en geïntereseerden in de Tweede Wereldoorlog.

Klik voor meer informatie

Twitter
Twitter Terugblik